Om Tuppeline

Om Tuppeline

"Tuppeline - bøker med mening," er det flere som sier.           Her skriver jeg litt om hvordan det hele startet, hva jeg ønsker formidle med bøkene, tilbakemeldiger  osv.

Historiene om Tuppeline og vennene hennes ble født på gården Hovde Hønseri i Ørland, hvor jeg bor. Da gårdsbutikken trengte et skilt, malte jeg likså godt ei stor høne på fjøsveggen. Høna fikk navnet Tuppeline, og slik kom historiene sigende....

Bøkene om Tuppeline er et eventyr i seg selv. Et eventyr om å våge satse og  å ikke gi opp. Jeg skrev og tegnet hele 5 historier om Tuppeline og vennene hennes før jeg sendte manus til flere forlag. Etter lang ventetid, valgte jeg å brette opp ermene og å gi ut selv.

Men ikke før jeg hadde levert manus til gjennomlesing hos de jeg mente måtte være de ærligste kritikerne - barna selv.


Alle manus ble overlevert Marihøna Barnehage i Ørland, og dette ble deres dom:


«Det har vært lett å få barna engasjert i historiene…Gjennom bilder og historier blir vi med på spennende eventyr som appellerer til fantasi, språk, fortellerglede og viktige tema som empati og omtanke for andre...Humor og alvor møtes i skjønn harmoni, og det er en fryd å bli med i Tuppeline sin verden sammen med barna.» Styrer Ann-Elisabeth S. Hustad i Marihøna Barnehage i Ørland

Besøk av barnehagebarn

Det ble bok, og salget fikk en pangstart. Både bok nr.1,2 og 3 er nå trykt opp i 2.opplag.                                 

Gode tilbakemeldinger har strømmet inn. Her er et lite utvalg av dem:


« No e ho Tuppeline lest førr i Mellommyra Barnehage i Bodø, og de satt musestille og va heltoppslukt i historia.» Styrer Miriam S. Fargerli


«Oskar 4 år sovna med et smil om munnen da vi leste ferdig den skjønne og spennende historien om Tuppeline. Boka anbefales av Oscar og meg, dette er ei bok vi vil lese flere ganger. Vi gleder oss til fortsettelsen!»


«Tuppeline er fantastisk, og ga oss både en god leseopplevelse og prat på sengekanten i etterkant. Vi gleder oss til fortsettelsen.»"Tusen takk for hyggelige lesestunder med Tuppeline. Vi har kosa oss med begge bøkene, både dattera mi og jeg. Kjempebra bøker med viktige tema å reflektere over og snakke sammen om. Anbefales virkelig. Gleder oss til bok 3 vi nå. Skikkelig bra, Anja."«Dette er en bok som anbefales til bruk i skolen så vel som i barnehagen når man skal jobbe med følelser, relasjoner, empati, fordommer og etikk. "Tuppeline mister hjertet sitt" er en flerbruksbok, og kan brukes både i fagene Norsk og Rle i skolen. Den kan også være et supplement til ulike antimobbeprogram som Steg for steg, Zippy ol.

Boka er pent innbundet og enkel, men vakkert illustrert med uttrykksfulle bilder. Den er oppbygd og skrevet på en lettleselig måte, noe vi mener egner seg både til høytlesing og til stillelesing. Vi ønsker derfor å anbefale Tuppeline på det varmeste til flere leseglade barn og voksne, og gleder oss til å følge Tuppeline videre.»

Tove Okkenhaug og Astrid Feragen, adjunkter ved Lø skole, Steinkjer Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at det er så flott at jeg skriver om de temaene jeg gjør, og at man kan reflektere sammen med barna over dem, og at både barn og voksne blir fenget av bøkene.Dette er tilbakemeldinger jeg setter så stor pris på å høre.


Men hvorfor skriver jeg om det jeg gjør?

Jeg har tatt utgangspunkt i hva jeg selv likte å lese  som liten. Fargeglade illustrasjoner og bøker som er lærerike, morsomme  og spennede i en og samme historie. Samtidig ønsker jeg skrive om tema vi alle kjenner oss igjen i - så bøkene tar rett og slett for seg livet slik det kan være på godt og vondt.


I min barndom opplevde jeg å ha en vond og skremmende hemmelighet. Samtidig hadde jeg mange gode og trygge opplevelser, og jeg opplever at disse har vært med på å beskytte meg og å gi meg styrke i møte med det vonde. Jeg ønsker derfor å "gi det videre" ved  å gi barn og voksne gode opplevelser, og jeg håper Tuppeline kan være en slik god opplevelse for mange.

"Bøkene dine e knaillgo. Itj bare e dæm underholdende, men dæm løfte også følelsan frem, og det er så viktig. Å ha språk og følelsa, å kjeinn sæ igjæn i andre e gull. Stå på!"


"Barnebarnet mitt på 2 år elsker Tuppelineboka. Den må vi lese hver gang han er her. Han sitter musestille fra perm til perm. Mormor koser seg også med boka. Fantastisk bok, og vi gleder oss til nr.2 kommer..."


"Dattera mi elsket, og ble helt hektet på "Tuppeline mister hjertet sitt." Tror jeg leste den hver kveld i minst 2 uker."


"Egentlig er det litt misvisende å anbefale boka fra 3-9 år, for den passe like godt til voksne. Boka rørte ved meg."


" 1.-4.trinn i Budal har lest bøkene og vi synes de er fornøyelig."

I dag finner du mange av karakterene fra bøkene på fjøsveggene, og flere blir det nok. "Til å bli glad av," sier kunder som kommer for å kjøpe egg. Og her kommer også barn på besøk, fra fjern og nær, for å se på bildene - og la seg fotografere sammen med dem. Fra 12.o4.19 har vi også laget  turløyper rundt gården og ut i  kommunen i samarbeid med Fosen gang-og vandrelag, kalt "Tuppelinerunden" og " Ørlandet rundt med Tuppeline"

Tuppelineserien er foreløpig mest kjent i Fosen-regionen, men målet er å  få den kjent i hele Norge. Det skal sies at bøkene er  kjøpt av flere barnehager og privaterundt omkring i landet, og flere bøker finnes også i utlandet.   

 

Liker du bøkene og synes Tuppeline fortjener å bli lest av flere? Da setter jeg stor pris på om du forteller andre om bøkene, og om denne nettsiden hvor de kan bestille bøkene.

Bøkene er også fine å gi bort som gaver.Som forfatter av Tuppeline-serien, vil jeg takke alle venner og kjente som har stilt opp og hjulpet meg underveis i prosessen det er å lage bok. En spesiell takk går til Claudia A. Elguèzabal Jimenez. Da jeg selv ikke hadde god nok kunnskap til å farge tegningene mine slik jeg ville digitalt, tok du jobben. Tusen takk for at du er min grafiske designer. Anja Hovde